Az agresszív az kreatív?!

A kreativitás és agresszió viszonya érdekes kapcsolatokat rejt, melyeket számos kutatásban vizsgáltak. Carson, Bittner, Cameron Brown és Meyer úgy vélték, hogy a kreatív gondolkodás kapcsolatban áll a jobb megküzdési készségekkel, képességekkel olyan helyzetekben, mely a személy számára bonyolultak, kihívóak. Ez arra enged következtetni, hogy a személyben lévő arousal szint – ilyen kihívó helyzetekben – meghatározza milyen mértékben tud „együttműködni” a személy kreatív képessége és az agresszív viselkedési szintje, a helyzet megoldásának céljából.

Jelen bejegyzésben egy kutatást szeretnék ismertetni, melyet második osztályos diákok körében végeztek. Az agresszió három formáját vizsgálták: fizikai agresszió, fizikai fenyegetés és verbális agresszió. Ezt megfigyelésekkel, illetve tanárok leírása által vizsgálták. A kreativitást a TTCT (Torrance Test of Creative Thinking) A Típussal mérték. Ennek a típusnak két része van: Képi és Verbális. A Képi rész olyan feladatokat foglal magába, mint kép építési tevékenység, készített képek cím adása, míg a Verbális rész, képekkel kapcsolatos kérdésekre a minél kreatívabb válaszadást, okok meghatározását, a képen történő esemény lehetséges kimenetelének leírását vizsgálja . A pontokat a válaszok folyékonyságának, eredetiségének és rugalmasságának függvényében határozták meg (a kreatív gondolkodás három jellemzője).

A kutatás pozitív kapcsolatot talált az agresszió és a kreativitás között. Ez a vizsgált csoport, mikor nehéz helyzettel került szembe, többnyire verbális agressziót alkamazott, annak érdekében, hogy sikeresen megküzdjön. Továbbá, a TTCT azon feladatainál, amelyek verbális eredetiséget igényeltek magas pontértéket mutattak.

Véleményem szerint, érdekes lenne megismételni ezt a vizsgálatot a mi populációnk esetében is. Minden esetben változó eredményekre lehet számítani a két tényező kapcsolatát illetően.

 Elisa Levy Tacher & Christine Anderson Readdick:  The Relation Between Aggression and Creativity Among Second Graders  (2006)

– Kinga –

Hozzászólás